04 May 2013

Pilih untuk TIDAK mengundi


Adakah memilih untuk tidak mengundi itu dikira pilihan?

Kita di dalam musim mengundi sekarang ni dan tiada topic hangat lain selain dari topik2 mengundi. Suatu hari tu di tempat kerja, seorang rakan sekerja mengumumkan pilihannya,

“I choose not to vote. Choosing not to vote is my choice”

He has his reasons. And reason dia adalah lebih kurang dengan orang-orang yang tidak mengundi. Tak perlu saya nyatakan kat sini kut. Sendiri boleh fikir.

Tapi, iya lah. It is a choice jugak kalau diikutkan. Setelah mendengar hujah-hujahnya. Heheh.

Maybe one fine day akan terbuka juga hati mereka yang berfikiran sedemikian untuk mengundi.

7 comments:

 1. slamat mengundi kowang sumer...

  ReplyDelete
 2. "Tidak mahu mengundi" sebenarnyer kalau nak diikutkan memang boleh dikategorikan satu pilihan. Tapi implikasinya boleh dirasai bila keputusan hanya majoriti beberapa undi saja, seperti 40 undi dan sebagainya.

  Kalau "Undi" tu diambil kira seperti memilih tempat makan, maka kita ada 4 pilihan. Samada memilih antara tempat makan A, memilih tempat makan B, memilih kedua-dua tempat makan A dan B yang akan memeningkan pemilihan akhir, atauuuu kita tanak pilih memane, kite akan ikut je memane tarak hal.

  Tapi tetibe tempat makan yang majoriti pilih tu adalah sayur-sayuran semata-mata ngan harga RM250 sekepale yang di luar kemampuan kita dan bukan selera kita plak tu, bagaimana? Ditambah plak majoriti tu hanya dipisahkan satu undi, tak ker besar implikasi nyer?

  Penting kan? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Penting penting!!
   Tahun depan kita daftar nyeh..

   *tapi yang aku cerita di atas tu bukan aku.. aku cerita aje

   Delete
  2. pehhhh penuh message komen mukeh nih!

   dani kantoi x g undi eh tahun ni??hahaha

   Delete