09 February 2013

Kapasiti Tangki MYVI

Secara teori, kapasiti sebuah tangki penuh MYVI (SX, SXi, EZ, EZi) ialah 40 liter. Namun, tahukah anda kapasiti sebenar tangki MYVI anda? Saya tak tahu, tapi ini ialah cerita saya. 


Saya ada tabiat, bila lampu amaran minyak MYVI EZi saya mula berkelip-kelip, saya akan reset meter jarak perjalanan. Perjalanan terjauh pernah saya buat sejak ia mula berkelip-kelip ialah 62 km iaitu ketika kereta mula sangkut-sangkut. Saya berjaya sampai ke stesen minyak terdekat yang berjarak kira-kira 2 km dari tempat kejadian.

Ketika minyak diisi, ia diisi sehingga 36.7 liter iaitu sehingga pam 'tendang' dengan sendiri.

Saya sudah cuba. Anda, bagaimana ?

7 comments:

  1. So 40 liter for myvi spt yg di claim tu betoi dak? Lps 'tendang' still leh masuk 4l tak?... dah cuba?

    Aku kalo lampu start nyala kat klang.. aku leh pegi pj n balik klang semula.. still lom sangkut2... tp x pernah lak reset km... nnt nk try gak lah..

    ReplyDelete
  2. So 40 liter for myvi spt yg di claim tu betoi dak?
    - Kalau ikut spec myvi EZi. mmg 40 liter. Tapi, through time, tangki tu mungkin dah ada endapan disebabkan bendasing dalam minyak. Jadi, 'kapasiti sebenar' mungkin dah berbeza. Ataupun, ada faktor-faktor lain.

    Lps 'tendang' still leh masuk 4l tak?... dah cuba?
    - Tak, kejadian kat atas ni berlaku masa nak pergi hospital, nak masukkan anak ke wad kecemasan. Jadi, masa isi tu, pretty much straight head, takde nak force masukkan minyak lagi (sebab by default, saya memang tak buat macam tu. Bila dia tendang, that's it)

    Myvi Kak Fara automatik atau manual? Mengikut cerita rakan saya, Myvi manual dia sampai 100 km pun boleh. Inspirasi saya nak cuba setakat mana MyVi saya boleh pergi daripada cerita dia sebenarnya.

    ReplyDelete
  3. tak penah buat sbb nanti manjang consscious minyak nak abes espeseli masuk dalam jam hehe

    ReplyDelete
  4. macam takut je nak try..
    kalau mati... tatau nak buat apa...
    pasang lampu imejensi dan senyum je..

    tengs dop..
    very informative

    ReplyDelete
  5. salam singgah,

    eheh memang tgh cari psl hal ni. so far masa bulan 3/2014 hari tu. Hubby ade interview, sekali pusing2 Klang..terlupa nak isi minyak. Ngam2 lalu depan GM Klang, minyak kelip2. Termasuk hiway, lagi la gelabah nak2 plak masa tu bawk baby..tak jumpa2 plak stesen minyak..tp rasanya dlm 30km mampu pergi. Tapi bak kata kawan sy, dia bwk myvi..dari KL-Seremban dia selamat sampai. Wallahualam

    ReplyDelete
  6. salam singgah,

    eheh memang tgh cari psl hal ni. so far masa bulan 3/2014 hari tu. Hubby ade interview, sekali pusing2 Klang..terlupa nak isi minyak. Ngam2 lalu depan GM Klang, minyak kelip2. Termasuk hiway, lagi la gelabah nak2 plak masa tu bawk baby..tak jumpa2 plak stesen minyak..tp rasanya dlm 30km mampu pergi. Tapi bak kata kawan sy, dia bwk myvi..dari KL-Seremban dia selamat sampai. Wallahualam

    ReplyDelete
  7. Tq info. Baru konfiden nk bawa keta esok sbb nk kna g antar anak dl, pasar than br isi minyak,

    ReplyDelete