12 June 2013

Kempen "Kami Benci Sampah"

Sejak VO ni, rajin buat daily cleaning. Bila wat cleaning, jelas nampak banyaknya sampah yang terhasil daripada aktiviti seharian kita. Jika purata seisi rumah menghasilkan 1 beg sampah sehari, satu kawasan perumahan yang ada 1000 rumah dah 1000 beg.. kalau 1000 kawasan perumahan? Tak ke dalam sehari, kita dah menghasilkan lebih sejuta beg sampah?

Itu sehari.

Itu satu negara.

Sampah yang dikutip dan dilupuskan tu ok lagi. Sampah-sampah yg terbiar itu yang mengundang agent2 pembiakan penyakit seperti nyamuk, lalat dan tikus. Tak lupa jugak banjir dan pencemaran udara.


Rasa mcm hidup dikeliingi sampah, yet kita masih lagi seronok menghasilkan sampah.

1 comment:

  1. Tapi...
    Macamana untuk tidak menghasilkan sampah..

    ReplyDelete