16 April 2013

Kerenah..pe'el..sikap manusia

Stress bila keje kena deal dengan manusia nih kan?!Ada ke keje yang tak deal dgn manusia???? Macam-macam ragam, macam-macam pe’el! Yang paling stress bila kena deal dengan orang yang cepat melenting sebelum boleh beri penjelasan penuh. Tau-tau nak marah je. Penat ahh keje macam nih.

How I wish I tak keje bahagian IT!Dahla memang tak penah wish keje buat programming end up kena buat jgk! Hehe tapi xpelah tang tu cuma tu lahh bila deal dgn org ni mmg kena banyak sabarlah jawabnyer.Tapi sampai bila dan tahap mana kita nak sabar?Korang ada tips ke cane nak handle org-org mcm ni?

18 comments:

  1. nak tips jugakkkk... huhuhuhu..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah so far saya belum jumpa dgn org2 yg takleh bawak bincang.. tapi, lain padang, lain belalang.. lain tmpt lain plak cabarannya..

    nak ubah org lain mmg lah mcm x boleh.. so ubah je diri kita.. be positive.. sentiasa ingat yg apa yg kita hadapi ni.. adalah dugaan dariNya.. sama2 lah kita ingatkan diri kita ekkkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Now kite wish supaya org yg suka marah tu be positive..masalahnyer org2 ni yg menjatuhkan nilai2 positif org lain..cano???

      hehehe

      Delete
  3. Wah.. berturut2 entry pasal perangai maknusia.. herher

    aku takde tip..
    tapi nak release tension.. memang carik coklat.. Coklat itu makanan happy!! #bakarorangyangpuasacoklattahunni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahhaa!

      igt plak ko dani aku puasa coklat ni! lol!

      Delete
  4. during my working life of supporting global users, i found dealing with hongkies are the most painful experience.

    #truestory

    ReplyDelete
    Replies
    1. hongkies tu....aku gtalklah..kang org hongkies tgk sentap plak..hahaha

      #yekeakutauhongkiestuape?!

      hahaha

      Delete
    2. ehh dop dah jwb sini! betul lah tekaanku itewww ><

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. a wise man once said, if you cannot change the environment or things around you, change yourself to fit in the environment. eceyh~

    pernah hadapi situasi macam ni. few tips, orang suka melenting, sama ada dia kekurangan kasih sayang, atau kurang kasih sayang. haaa..maksudnya, memang kekurangan kasih sayang. atau attention. so, dalam situasi ni, skill 'membodek' atau 'mengipas' kena usaha lebih di ruang waktu selain kerja barangkali. membina network yang lebih akrab, barangkali. ini khas untuk orang yang kita hadap muka hari2. (staff)

    kalau org tu adalah client atau customer, back to the first line.

    and after all, memang sabar Lillahita'ala je yang tinggal sebagai solusi.

    bak kata para pendidik sebelum saya graduasi, mereka pesan, mencari rezeki itu jihad fisabilillah. along with that, tarbiyah kehidupan juga. ada sebab Allah letak kita semua ni dikalangan manusia2 begitu. baca surah Al-Ikhlas 3 kali, hembus slow2 ke arah orang yang melenting. kalau x dpt, cukup dapat sabarkan diri sendiri.

    yang penting, don't put ourselves down to their level. senyum. kalau nak marah balik, boleh. ayat kemas ringkas, nada tegas.


    (cakap pandai, sendiri kena nanti melelong jugak pa..hahaha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pehhhh komen terbaekkkk nih!

      tq!! :D

      Delete
  7. aku pon tensen..nk2 jd org tgh antara IT dgn yg lain2. hohh~ tp tensen2 pon dah 10 thn keje camni.. cane? hahahaha

    ReplyDelete
  8. Buat research kat lab.. paling kuat pon deal ngan prof tu je la kut..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete